Kirkens helligdage

Kirkens kalenderår begynder den 1. september. Patriark Dimitrios i Konstantinopel (Istanbul) gjorde i 1989 denne dag til en særlig bededag til beskyttelse af verdens natur.

Der er mange helligdage i kirkeåret. Jeg vil kun nævne de vigtigste.

Den første begivenhed, vi fejrer i Kirken, er fødslen af Gudsmoder Jomfru Maria den 8. september, og den sidste større helligdag er den 15. august, hvor vi mindes hendes jordiske død (Gudsmoders hensoven). Jomfru Maria begynder og afslutter kirkeåret.

Den 1. oktober fejrer vi Gudsmoders Beskyttelse, som er, at Jomfru Maria altid beder for os og passer på os. På ikonerne kan man som regel se Jomfru Marias slør over de hellige.

Juleaftensdag er der gudstjeneste, men først selve juledag den 25. december, fejrer vi for alvor Jesu Kristi fødsel, og bryder fasten. Juleperioden slutter den 6. januar med “Theofanien”, hvor vi fejrer, at Jesus blev døbt i Jordanfloden. Denne dag velsigner præsten vandet, så de troende kan få helligt vand med hjem.

Den første søndag i Den Store Faste 6 uger før påske, fejrer vi “Ortodoksiens Sejr”, som betyder, at alle kristne kunne have et fælleskab i Kirken.

Den 25. marts (9 måneder før Jesu fødsel) fejrer vi Jomfru Marias Bebudelse.

Påskeugen begynder med Palmesøndag, da Jesus gik i triumf ind i Jerusalem på et æsel. Onsdag, Store Torsdag (skærtorsdag) og Langfredag er der fire gudstjenester. Mange af dem varer flere timer. Til sidst kommer Påskegudstjenesten, der begynder lørdag kl. 22.30. Fra kl. 24 om natten fejrer vi “Kristi lysende opstandelse“, og vi slutter lidt før kl. 3 om natten, hvor vi bryder fasten. Så er der fest!

40 dage efter påske fejrer vi Kristi Himmelfart, og 10 dage efter igen kommer pinsen, hvor vi fejrer, at apostlene blev opfyldt af den Hellige Ånd.

Den 29. juni fejrer vi apostlenes ledere Peter og Paulus.

Den 24. juni fejrer vi Hellige Johannes Forløberen (Sankt Hans).

Den 1. august begynder vi fasten før Jomfru Marias hensoven, som er den 15. august.

Indimellem fejrer vi den 6. august “Kristi Forklarelse”, hvor Jesus direkte viste sig som Gud for disciplene Peter, Johannes og Jakob.

Læs mere her: https://www.religion.dk/synspunkt/i-dag-begynder-et-nyt-aar-i-den-ortodokse-kirkes-kalender

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: