Indretningen af kirken

Der kan være forskel på, hvordan kirker er indrettet. Det afhænger blandt andet af, om det er en stor kirke eller lille kirke.

De fleste kirker er delt i tre: Først er der et forrum, når man kommer ind udefra. Derefter træder man ind i selve kirkerummet, hvor de troende opholder sig. Bagerst i kirken er det hellige rum, hvor alteret befinder sig.

Som regel er kirkerummet som en stor sal. Der kan være stole eller bænke langs væggene. Nogle gange er der også stole eller bænke midt i rummet. Over kirkerummet er der ofte en kuppel med et billede af Kristus, som forestiller himmelen. Det er fordi, himmelen og jorden mødes i Kirken.

Der er altid sat ikoner op på væggene. Nogle gange er der også små borde eller skabe ved indgangen eller andre steder i kirkerummet med ikoner.

Når man træder ind vil der ligge lys fremme i forskellige størrelser, som man købe. Man tænder dem, og stiller dem foran ikonerne. I nogle lande for eksempel Rumænien, sættes lysene ved indgangen til kirken.

Til højre i kirkerummet vil der tit være en meget flot tronstol. Det er til biskoppen, når han deltager i gudstjenesten. Der vil også være en plads til læserne eller koret, som synger i kirken.

Mellem kirkerummet og det hellige rum er der en væg, der kaldes ikonostasen. Det betyder, der hvor ikonerne står. Midt i er der en dør foran alteret, og så er der to døre helt ude i højre og venstre side. Normalt er væggen en helt lukket og bygget af træ, men nogle gange det være et tæppe, der deler, hvor ikonerne er sat op foran. Når det er en lukket væg, vil der være mange ikoner, som er sat op på en ganske bestemt måde. Kristusikonen er altid lige til højre for midterdøren, og Gudsmoderikonen er til venstre.

På alteret i det hellige rum ligger alterbogen, som indeholder de fire evangelier. Til højre er der et kors præsten kan tage op, og bagved er der en syvarmet lysestage. Så er der også nogle små æsker til myronolie og til Jesu legeme.

Inde i det hellige rum hænger også røgelseskar, som præsten eller diakonen bruger til at tilrøge med, og der står et stort lys, som nogle gange bliver båret ud i kirkerummet under gudstjenesten.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: