Klostre

Sådan lever munke og nonner

Munke og nonner er mennesker, der vælger at leve et liv udenfor den almindelige verden. De lever uden en ægtefælle, for de lever kun for Gud. Munke er mænd, og nonner er kvinder. De fleste af dem bor i klostre. Nogle af dem lever for sig selv i små hytter eller klostre.

Et kloster er et fællesskab, hvor bøn og gudstjenester er det vigtigste. Men der er også arbejde, der skal gøres. Mange klostre har et landbrug, og der er også mange, hvor man fremstiller ting for eksempel kors, bedesnore og røgelseskar. Andre trykker bøger. I klostret deler man arbejdet mellem sig. Nogle går i marken, andre skriver tekster, en står for biblioteket, og måske er der også en tandlæge, der kan ordne tænder.

Klostrene har stor betydning og en lang historie

Selvom mange klostre ligger for sig selv ude på landet og i fjerne bjerge, har de stor betydning. De er hjertet i kirken, for klostrene giver kræfter til resten af Kirken. Derfor er der også mange mennesker, der besøger klostrene, for at deltage i gudstjenesterne og stille spørgsmål.

De første klostre opstod omkring 300 år efter at Jesus Kristus gik rundt på Jorden. Mange mænd men også kvinder forlod byerne og flyttede til øde steder, så de kunne bruge alle deres kræfter på at bede til Gud uden at blive forstyrret. Ofte sluttede de sig sammen i bofællesskaber for beskytte og støtte hinanden. Klostrene har en leder (en igoumen), og de styrer sig selv. Der er ingen regler for, hvordan klostrene skal fungere, men der er nogle traditioner man normalt følger.

Munkelandet Athos og hellige munke og nonner

I Grækenland er der en halvø, der hedder Athos-bjerget. I mere end 1000 år har der kun boet munke på denne halvø. Mange kendte munke i den ortodokse kirke har været i kloster på Athos-bjerget i en periode.

Visse ældre præster, munke og nonner i den ortodokse kirke er meget hellige, og opsøges af mange mennesker, der ønsker forbøn, vejledning, velsignelse og helbredelse. For eksempel er der den græske munk og præst Porfirios, der døde i 1991. Da han var 15, blev han optaget i et kloster på Athos-bjerget. Helligånden kom til ham og gav ham særlige åndelige gaver. Han kunne for eksempel se ting, der befandt sig langt væk fra ham, og han kunne se ud i fremtiden. Han kunne også forstå dyrenes stemmer og se ind i menneskers sjæl. Mange mennesker kom til ham for at få hjælp. Nogle gange kunne han mærke, at én havde det dårligt.  Så ringede han til ham eller hende og gav gode råd og bad.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: