Fodvaskningen og den sidste nadver

Den sidste dag, inden Jesus bliver taget til fange, samles Han og disciplene i et hus for at spise påskemiddagen.

Men Jesus chokerer sine disciple ved at bøje sig ned og vaske deres fødder. Jøderne havde godt nok den tradition, at gæsterne blev tilbudt at få vasket hænder og fødder inden de skulle spise, men normalt ville der komme en tjener og hjælpe dem – ikke Herren selv. Peter siger derfor til Jesus, at Han ikke skal vaske hans fødder, men Jesus svarer, at så kan Peter heller ikke være med Ham.

Bagefter beder Jesus disciplene om at gøre det samme i fremtiden, fordi: “En tjener er ikke større end sin herre, og en udsending ikke større end den, der har sendt ham.” Jesus ved, hvor let man kan komme til at føle sig bedre end andre, og når man har det sådan, mister man kærligheden og medfølelsen, og glemmer at det er Gud man tjener. Nogle gange kan det derfor ske i påskeugen, at biskoppen vasker præsternes fødder.

Hvis man får ansvar for andre mennesker (for eksempel børn, syge eller voksne kolleger), er det godt at huske, at Jesus vaskede sine disciples fødder. Vi skal altid passe på, at vi ikke tror, at vi er så “vigtige”, at vi ikke kan bøje os for andre mennesker.

Efter fodvaskningen tog Jesus et brød, takkede Faderen og brækkede stykker af, gav dem det og sagde: »Dette er mit legeme, som gives for jeres skyld. Gør dette og husk mig!« Ligesådan tog han bægeret med vin efter måltidet og sagde: »Dette bæger er den nye pagt ved mit blod, som gives for jeres skyld.«

Kristne har gennem 2000 år fulgt Jesus opfordring, og gentaget denne sidste middag, som Jesus havde med sine disciple. Det kaldes nadveren og er det vigtigste, der sker i hele søndagsgudstjenesten, Ordet nadver betyder egentlig aftensmad, men det bruges kun om nadveren i kirken.

Fodvaskningen og nadveren viser, hvor højt Gud elsker menneskene. Gud viser, at kærlighed er ligefra at opgive sin stolthed til at give sit eget liv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: