Hvordan gør man inde i kirken?

Når vi går ind i kirken, gør vi først korsets tegn:

 1. Vi sætter tommelfingeren sammen med pegefinger og langefinger (Fader, Søn og Helligånd) og lægger ringfinger og lillefinger ned på håndfladen (Kristi to naturer: sandt menneske og sand Gud).
 2. Så fører vi fingrene op til panden (i Faderens)
 3. til navlen (Sønnens)
 4. til højre skulder (og Helligåndens)
 5. til venstre skulder (navn)
 6. og slutter med at sige “Amen” (det betyder: må det være sådan).

Så tager vi et eller flere lys, betaler for dem, og går hen til ikonerne for at ære dem. Hvilke ikoner, man går hen til først, kommer lidt an på, hvordan kirken er indrettet, men ofte går man først til kristus-ikonen.

Vi gør korsets tegn og bukker os en eller flere gange. Det kan man gøre ved at berøre jorden i stedet for navlen, når man gør korsets tegn. Samtidig beder vi til personen på ikonen. Vi tænder lyset, og sætter det foran ikonen. Til sidst kysser vi ikonen, og går videre til den næste ikon.

Hvis vi ønsker at skrifte, gør vi præsten opmærksom på det, eller stiller os i kø. Når vi har fået syndsforladelsen, kysser vi korset og ikonen, mens vi gør korsets tegn.

Derefter vender vi os om til præsten og rækker hænderne frem til velsignelse. I nogle lande rækker man begge hænder frem. Håndfladerne vender opad og den højre hånd ligger over den venstre ligesom en skål. I andre lande rækker man kun den højre hånd frem vendt opad som en skål. Præsten lægger sin hånd ovenpå, og vi kysser bagsiden af hånden. Sådan gør man også, når man møder en præst.

Under gudstjenesten står vi op. Det er på grund af Kristi opstandelse: Gud har genrejst os. Det er også en måde at ære Gud på, at vi ikke sidder og slapper af, mens vi er i kirken. Hvis man bliver træt, må man naturligvis gerne sidde ned, og der vil som regel altid være nogle stole eller bænke at sidde på.

Under gudstjenesten gør vi også ofte korsets tegn. Specielt når vi beder “Ære være Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, nu og altid og i al evighed”, Trosbekendelsen og Fadervor. Når vi har gjort korsets tegn, bukker vi som regel.

Når vi går til nadver, stiller vi os op i en række. Når personen foran har modtaget nadveren, går vi hurtigt frem med krydsede arme over brystet, og bukker eventuelt lidt i benene, så det er let for præsten at give os nadveren. Vi tørrer munden i klædet og kysser den hellige kop. Bagefter går vi hen og modtager antidoron (velsignet brød og vin eller vand).

Efter gudstjenesten velsigner præsten, og alle kysser korset og modtager antidoron. Præsten siger: “Kristus er i blandt os”, og vi svarer “Han er og forbliver”.

4 kommentarer

 1. Kj said,

  29. oktober 2011 hos 23:45

  Hej kristian. Hvis der i en kirke er mange ikoner placeret på gulvet, i hvilken rækkefølge går man så hen til dem? Du har skrevet oven over at man starter med jesus, men hvad med efterfølgende? Og laver man korsets tegn tre gange inden man beder og kysser ikonet? Hilsen kj

 2. Kj said,

  29. oktober 2011 hos 23:48

  Eksempelvis hvis kirken er indrettet således at der er placeret ikoner stående på både højre og venstre side på gulvet og et i midten (:

 3. kristian said,

  30. oktober 2011 hos 15:03

  Hej Kj

  Grundlæggende må man kysse ikonerne i den rækkefølge man selv ønsker. De fleste begynder med Kristusikonen, men hvis ikonen, for den helgen, der mindes den pågældende dag, står midt i kirkerummet, er det naturligt at bede ved den først, ligesom det også er naturligt at følge en linje fremfor at gå på kryds og tværs – eller modsat strømmen.

  Mange hilsener fra Kristian

  • kristian said,

   30. oktober 2011 hos 15:09

   Jeg glemte dit spørgsmål om korsets tegn: Igen er der ikke faste regler, udover den sædvane, at man først slår korsets tegn foran sig, hvorefter man kysser ikonen. Det bedste er nok at iagttage, hvordan andre troende gør.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: